Курс School Innovation: A New Mindset for Teachers and Students се одржавао у просторијама EUROPASS Academy of Creativity и почео је у понедељак 23. 10. 2023. у 9.30, а предавач је била Марина Морено. На самом почетку курса упознали смо се са циљевима и задацима курса, као и са функионисањем Академије Еуропас и са активностима које ће се одвијати у току седмице. 

Предавач на курсу била нам је Марина Морено и након уводног дела о самом курсу упознала нас је и са знаменитостима Барселоне које се могу посетити. Такође, објаснила нам је и на који начин функционише превоз у Барселони и који су најбољи начини за куповину карата за превоз. Као прави домаћин у кратком излагању о граду упознала нас је како са историјским и културолошким знаменитостима, тако и са особинама и навикама становника, дала предлоге за места која треба обавезно посетити али и смернице за ресторане у којима можемо пробати локалне специјалитете, осетоти прави дух Шпаније.

Након излагања водитеља курса, по договору и упутствима пре курса припремљеним презентацијама и видео-записима представиле су се школе чији представници похађају курс, наставници из Белгије, Немачке, Бугарске, Летоније и Литваније. Нашу школу је веома успешно представио колега Раде, презентацјом коју смо припремили непосредно пред полазак трудећи се да што више дочарамо дух и активности које реализујемо са ученицима.

У другом делу курса учесници су заменили места и сели са особом коју не познају, расподелу је урадила Марина водећи строго рачуна да у пару седе чланови различитих тимова. Свако је нацртао шаку са пет прстију и на сваком прсту је требало одговорити на једно питање: зашто учествујем на курсу, које су моје супермоћи, које је моје омиљено место, снови, једна промена коју желим. Након тога, учесници су радили у пару и особи са којом седе објашњавали своје одговоре. Ово је била активност којом би се чланови међусобно упознали на мало другачији начин, користећи се и визуелним објашњењима. Након реализоване активности следила је анализа. На основу датих одговора, особа поред прича о ономе ко је одговарао на питања и какве је закључке донео о особи поред себе. Размена сазнања анализирана пред групом за сваки пар, а након тога учесници су износили закључке колико је њихов пар успео да сазна о њима на основу датих одговора и колко је то виђење тачно и има везе са стварним стањем.

На самом предавању разговор се водио о томе како побољшати самопоуздање, како искористи своје јаке стране, како превазићи баријере које сами себи постављамо. Такође, акценат је био и на важности активног слушања. Опуштена атмосфера и расположени саговорници учинили су овај део данашњих активности веома смисленим и указали на корисност активног учествовања у вежбама. Кроз једноставну вежбу, у којој сваки учесник каже одабрану реч уз пратећи звук, и прослеђује активност до другог учесника, вежбали смо активно слушање и учили о важности активног слушања саговорника. Активност за коју смо сви препознали лакоћу коришћења на нашим часовима, с обзиром да не одузима пуно времена а делотворна је и до спознаје важности активног слушања актери сами долазе до закључка кроз реализацију вежбе.

Након активности које су планиране за овај дан, задовољни и под утисцима одлучили смо да ручамо у оближњем ресторану анализирајући добијене информације и направили план обиласка неких од знаменитости које су у близини, а на путу ка нашем смештају. Веома корисно смо провели остатак дана упијајући атмосферу и дивећи се архитектури око нас.